Ο οικισμός Κοκκίνη Χάνι έχει τις ρίζες του πριν το 1896 όταν κάτοικοι από τα γύρω χωριά και κυρίως από την Ανώπολη και την Κάτω Βάθεια άρχισαν να καλλιεργούν τα κτήματα που είχαν στην ευρύτερη αυτή παραλιακή περιοχή.
Η ενασχόληση τους αυτή αλλά και η ανάγκη να εξυπηρετηθούν οι οδοιπόροι από και προς την πόλη του Ηρακλείου λόγω κυρίως του «Κακού Όρους» (βουνό ανάμεσα σε Κοκκίνη Χάνι και Αμνισό ιδιαίτερης μορφολογίας) και των κινδύνων που διέτρεχαν οι περαστικοί (ληστές) είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πανδοχείων γνωστών ως χάνια . Δημιουργήθηκαν αρκετά σε όλη την περιοχή ενώ τα πιο γνωστά είναι:

1) Το «Χαλασμένο Χάνι» , γκρεμισμένο σήμερα οίκημα που βρίσκεται πάνω από τις παιδικές εξοχές (ΠΙΚΠΑ),
2) Το «Χάνι της Πενταμάταινας»,
3) Το «Χάνι της Γιάγκαινας ή το Χάνι του Χατζή»
(σημερινό εστιατόριο «Χατζής»),
4) Το «Χάνι του Αρχανιώτη» (Δίπλα από του «Χατζή»),
5) Το «Χάνι του Λαρέντζο» (σημερινή οικία Γεωργίου Σωμαράκη),
6) Το «Χάνι του Θειακάκη», ( το μετέπειτα σπίτι του Ξανθουδίδη),
7) Το «Χάνι του Λιαπάκη» (ιδιοκτησίας Ιωάννου Λιαπάκη),
8) Το «Χάνι του Γιαγκομανώλη» (ιδιοκτησία Εμμανουήλ Κανάκη),
9) Το «Χάνι της Βασιλάκαινας» (σημερινή ιδιοκτησία Μαρίας Τσούρτη),
10) Το «Χάνι του Τζανακάκη» και
11) Του «Κοκκίνη το Χάνι», ιδιοκτησίας Δημητρίου Κοκκίνη, ανιψιού του οπλαρχηγού Μεραμπέλλου Εμμανουήλ Κοκκίνη (1826-1897), που το κληρονόμησε το 1850 από τον πατέρα του Γεώργιο και βρισκόταν περίπου στο χώρο απέναντι από το σημερινό Ξενοδοχείο RINELA.

Τα χάνια προσέφεραν εκτός από τροφή και στέγη, τόσο στους περαστικούς (από και προς το Λασίθι και τη Σητεία) όσο και στα μεταφορικά ζώα που είχαν μαζί τους, κύριο μέσω μεταφοράς της εποχής.
Ξεκινούσαν έτσι πριν ξημερώσει για το υπόλοιπο της διαδρομής τους ως το «Μεγάλο Κάστρο» (σημερινό Ηράκλειο), για να είναι μπροστά στις πύλες του όσο πιο νωρίς μπορούσαν. Αυτό γιατί την εποχή εκείνη η είσοδος από τα τείχη ήταν ελεγχόμενη και οι «καστρόπορτες» έκλειναν με την δύση του ήλιου και άνοιγαν πάλι νωρίς το πρωί.
Από όλα αυτά τα Χάνια τα πιο γνωστά ήταν το Χάνι του Χατζή αλλά κυρίως του Κοκκίνη το Χάνι διότι εκεί γινόταν παλιά η ανταλλαγή των ταχυδρομικών σάκων καθώς και η αλλαγή φρουράς σε κατάδικους που μεταφέρονταν από νομό σε νομό.

Έτσι λοιπόν ολόκληρη η περιοχή που παλαιοτέρα ονομάζονταν «Αρμυλίδες», Βαθειανός Κάμπος ή Νίρου Χάνι - λόγω των αρχαιοτήτων μινωικής εποχής (1500 π.Χ.) που βρεθήκαν κάτω από του Νίρου το Χάνι - πήρε άλλη ονομασία, αυτή του χώρου που γινόταν οι «συναλλαγές», του Κοκκίνη το Χάνι.

Ο οικισμός Κοκκίνη Χανι αναφέρεται επίσημα στην απογραφή του 1940 με 6 κατοίκους, το 1951 με 5 , το 1961 με 73 (δεκαετία επίσημης ίδρυσης και της ενορίας Αγ. Αναργύρων), το 1971 με 125, το 1981 με 527 και το 1991 με 707. Το 2001 στην ευρύτερη περιοχή Κοκκίνη Χάνι κατοικούν επισήμως 1968 άτομα ενώ σήμερα (2015) υπολογίζουμε τους μονίμους κατοίκους γύρω στους 3000.

Ο οικισμός Κοκκίνη Χάνι άνηκε διοικητικά στην κοινότητα Ανωπόλεως. Σήμερα ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Γουβών του Δήμου Χερσονήσου.
Στου Κοκκίνη το Χάνι υπάρχουν πολλά οργανωμένα σύγχρονα παραθεριστικά καταλύματα, εξοχικά κέντρα, πλήθος κατοικιών μόνιμης αλλά και εξοχικής διαμονής, μεγάλα εμπορικά καταστήματα και υπερπολυτελείς τουριστικές μονάδες ενώ αποτελεί ένα από τα γνωστότερα παραθεριστικά θέρετρα της Κρήτης.

diahoristiko2

  • key

K

e

y

c

e

r

t


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ