Ο χορός είναι τόσο παλαιός όσο κι ο άνθρωπος. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχουμε πολλά παραδείγματα. Κάθε εποχή έχει τις δικές της επιδράσεις.

Ο χορός όμως είναι μέσα μας, είναι η γλώσσα του σώματος, είναι η έκφραση της ψυχής.

Στις Μινωικές τοιχογραφίες βλέπουμε τον ιερό χορό. Οι ιερές χορεύτριες χορεύουν με έκσταση και ικετεύουν τη Θεά – Μητέρα – Βασίλισσα να παρουσιαστεί, ενώ οι Κουρήτες, ωραίοι άνδρες, χορεύουν και χτυπούν τις ασπίδες τους για να καλύψουν το κλάμα του νεογέννητου Δία.

Στην αρχαϊκή, ελληνιστική και βυζαντινή εποχή, πάντα οι Έλληνες χορεύουν.

Ο χορός είναι βαθιά ριζωμένος μέσα μας και άρρηκτα συνυφασμένος με την παράδοση και τον πολιτισμό μας.

Στη σύγχρονη εποχή, οι άνθρωποι χορεύουν με τον δικό τους μοντέρνο τρόπο.

Όμως σε όλες σχεδόν τις κοινωνικές εκδηλώσεις ξεχωρίζει το παραδοσιακό Κρητικό – λαογραφικό στοιχείο.

Οι χοροί της Κρήτης, του τόπου μας, είναι ενθουσιώδεις , ζωντανοί γι’ αυτό και ξεσηκώνουν δίνοντας κέφι στους παρευρισκόμενους.

Χορεύονται σε κύκλο από άνδρες και γυναίκες.

Οι πιο συνηθισμένοι είναι: Χανιώτικος, Μαλεβιζιώτης, Σούστα, Σιγανός και Πεντοζάλης. Επίσης υπάρχουν και πολλοί άλλοι χοροί της Κρήτης που δεν είναι τόσο γνωστοί σήμερα (Λαζώτης, Πρινιώτης κ.τ.λ.).

Στον Τομέα Παραδοσιακών και Εθνικών Χορών του Κέντρου μας, λειτουργούν τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων, παιδικά και ενηλίκων, με σκοπό όχι μόνο την εκμάθηση των Κρητικών χορών άλλα η γνωριμία με όσο το δυνατόν περισσότερους χορούς από όλη την Ελλάδα.

Διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί (γνωστοί και άγνωστοι) από την Κρήτη καθώς και χοροί από άλλα μέρη της Ελλάδας (Μακεδονία, Ήπειρο, Θράκη, Νησιά) της Μικράς Ασίας, της Καππαδοκίας και του Πόντου.

Ο Τομέας Παραδοσιακών και Εθνικών Χορών του Κέντρου μας έχει λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις εκπροσωπώντας άριστα την πολιτιστική μας ταυτότητα στον τομέα του παραδοσιακού χορού.

Υπεύθυνος Τομέα: κ. Νίκος Κουφάκης.

diahoristiko2

  • key

K

e

y

c

e

r

t


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ